Samtaleserie 2016

PROGRAM VERDEN I BERGEN HØSTEN 2016

Hva betyr det å være menneske i verden i dag? Hvordan påvirker store samfunnsendringer som økonomisk kollaps, etniske konflikter, religiøs kontroll eller politiske omveltninger det enkelte liv? Noen av verdens fremste sakprosaforfattere kommer til Litteraturhuset for å snakke om det lille mennesket i den store verden.

 

Jonny Steinberg-kopiLitteraturhuset i Bergen
29. september

Alver, kl 19-20

En somalisk odyssé

Somaliere er den største gruppen av ikke-vestlige innvandrere i Norge. Men bare en brøkdel av flyktningene fra dette ødelagte landet kommer hit. Jonny Steinberg har fulgt i fotsporene til flyktningen Asad Abdullahi på hans årelange og traumatiske ferd fra Somalia til Sør-Afrika. Boken A Man of Good Hope ble kalt ”en episk afrikansk saga” av den britiske avisen The Guardian.

Sørafrikanske Jonny Steinberg har i flere kritikerroste sakprosautgivelser skildret store samfunnsutfordringer gjennom enkeltmenneskers liv. Han møter leder av Verden i Bergen Teresa Grøtan til samtale.

 

Ece_Temelkuran_by_Mehmet_Turgut_05Litteraturhuset i Bergen
27. oktober
Alver, kl 19-20

Tragikomiske Tyrkia

Den tyrkiske journalisten Ece Temelkuran mistet jobben etter å ha kritisert myndighetene. Likevel har hun beholdt posisjonen som en av landets viktigste politiske kommentatorer. Tyrkia er et tragikomisk land, skriver Temelkuran. Tyrkia er broen, landet mellom diktatur og kultur, mellom drømmer og massakrer, kupp og galskap. Det er landet der sorg blir sett på som bortkastet tid.

Med lengsel og kjærlighet skildrer Ece Temelkuran hjemlandet i sin nyeste bok. Hun møter Tyrkia-kjenner og direktør for Stiftelsen Hedda Jørgen Lorentzen til samtale.

 

 

 

 

Photograph © Beowulf Sheehan www.beowulfsheehan.com
Photograph © Beowulf Sheehan www.beowulfsheehan.com

Litteraturhuset i Bergen
17. november
Alver, kl 19-20

Hva er galt med Amerika?
USA etter Obama

USA, 2016: En hvit familie har i snitt 13 ganger så stor formue som en svart. Politiet dreper svarte menn ni ganger så hyppig som andre amerikanere. Den amerikanske forfatteren Darryl Pinckney skriver om egen oppvekst under borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet og fram til i dag. Obama var afroamerikanernes stolthet og håp. Hvorfor ble alt bare verre? Og nå, etter valget? Har amerikanerne grunn til å frykte framtiden?

Darryl Pinckney er en prisvinnende romanforfatter, dramatiker, essayist og kritiker i New York Review of Books. Pinckney møter leder av Verden i Bergen Teresa Grøtan til samtale.

 

 

 

 

Nyheter