Programslipp

Da har vi gleden av å presentere årets program! Sterke forfatterstemmer fra flere verdenshjørner møtes i Bergen for en dag med samtaler, debatter, foredrag og festivalens egne bestillingsverk.

Temaet er «usynlighet», og på programmet står en rekke internasjonale forfatternavn. En av vitenskapens fremste formidlere, Philip Ball, kommer for å snakke om usynlighetens kulturhistorie – alt vi ikke kan se, og derfor ofte ikke forstår. Skribenten og feministen Minna Salami er grunnlegger av den prisbelønte bloggen MsAfropolitan og tar turen til Bergen for å snakke om hvorfor framtidens feminisme er global og grenseløs. En av Latin-Amerikas fremste fortellende journaliser, Leila Guerriero, skal diskutere litteratur og samfunn med Kjartan Fløgstad, og vi spør Noo Saro-Wiwa om forfattere og andre med formidlingsevne har et særlig ansvar for å tale mot maktmisbruk og overgrep. Saro-Wiwa har skrevet en bok om hjemlandet Nigeria og sin far, forfatteren Ken Saro-Wiwa, som for 20 år siden måtte bøte med livet for sin aktivisme.

Vi har også invitert aktuelle forfattere fra hele Norge: Til Verden på lørdag kommer Simen Ekern for å snakke om sin nye bok Europeere (2015), Ellen Engelstad om Syriza (2015), Fredrik Græsvik om Evig krig. Israel og Palestina (2015) og Espen Stueland om 700-årsflommen (2015). Ane Bjøru Fjeldsæters bok De uberørbare. En feltarbeiders beretning om Ebola (2015) står også på programmet, i likhet med Kristin Fridtun som er aktuell med boken Kjønn og ukjønn (2015) og Erle Sørheim som i år ga ut Berlin: 100 unike opplevelser (2015). Festivalen får også et poetisk innslag gjennom fribyforfatter Manal Al-Sheikh som framfører en nyskreven tekst om usynlighet, og Pedro Carmona-Alvarez som tar oss med til Santiago. Alt dette og enda mer på Litteraturhuset i Bergen 28. november!

Se her for komplett program. Velkommen!