– Jeg ønsker å gjøre en forskjell

Livet har blitt snudd litt opp ned etter at Sofia Nesrine Srour (23) sammen med Amina Bile og Nancy Herz ga ut boken Skamløs i fjor høst.

– Det har vært virkelig overveldende – på en god måte. Hverdagen har ikke blitt den samme igjen siden jeg først tok ordet i den offentlige debatten i 2016, men med boka har kalenderen også blitt fylt opp med avtaler landet rundt, sier Srour, som til daglig studerer jus ved Universitetet i Oslo.

– Hvordan ble boken til?

– Det startet med at Gyldendal tok kontakt og spurte om vi ville skrive bok, etter å ha fått med seg debatten om «skamløse jenter». Fra da tok det et halvt år før Skamløs var ferdig. Vi tenkte selv at vi trengte en ny måte å snakke om sosial kontroll i lukkede miljøer på. En bok er en helt ny og mer permanent plattform for saken vår, som til da besto av kronikker og tv- og radioinnslag. Skamløs er en samling tekster, historier og samtaler om alt fra jenter som ikke får delta i svømmeundervisning på skolen og som lever dobbeltliv, via russetid, hijab og utenforskap, til gjenoppdragelsesreiser, overgrep og rasisme. Det er en opplysningsbok som forsøker å gi de som opplever å bli kontrollert – men som kanskje ikke er klar over at det er det de utsettes for – ord til å beskrive hva de opplever.

– Er det noe som har overrasket deg av reaksjoner dere har fått?

– Reaksjonene har vært veldig blandet, egentlig. Vi har hatere, og vi har støtte. Men støtten og solidariteten som har vært vist oss er størst, og noen ganger har den kommet fra uventet hold. Det beste har vært å møte ungdommer som selv står i den kulturelle skvisen, som sier at de ser opp til meg og til oss. Svaret mitt da er ofte: «Det er jeg som ser opp til deg». For tross alt er det de som inspirerer oss til å fortsette å ta ordet og forsøke å gjøre en forskjell i samfunnet.

– Har det gitt mersmak å skrive bøker/har du/dere noe nytt på gang?

– Definitivt! Jeg er en person som alltid har vært glad i ord, så jeg skriver mye – alt fra politiske appeller og kronikker til dikt. Jeg har definitivt lyst til å gi ut flere bøker. Om det skjer eller ikke i nærmeste fremtid er vanskelig å si, men ja, det er absolutt et ønske.

Få med deg programposten Kast skammen!

Intervju ved Kjersti Sandvik.