Krigsnasjonen Norge?

Vi liker å kalle oss en fredsnasjon, men er vi det? Journalist og tidligere soldat Kristoffer Egeberg mener det er på tide å snakke om hva Norge egentlig har vært med på de siste 25 årene.

Tekst: Teresa Grøtan

Verden på lørdag, programposten der NRK-veteranen Tomm Kristiansen intervjuer norske forfattere med aktuelle bøker om verden, har blitt en populær programpost på festivalen.

Temaet i år er Norges selvbilde, og en av gjestene er forfatteren av boka Fredsnasjonen Norge, Kristoffer Egeberg. Boken fikk til dels strålende anmeldelser, blant annet i VG der Sindre Hovdenakk skrev at «Fredsnasjonen Norge vil bli stående som et viktig referanseverk i lang tid fremover».

Egeberg har selv vært både FN-soldat i Libanon og NATO-offiser i Bosnia og Kosovo. Han har mange års erfaring som journalist i Dagbladet, og er nå redaktør for nettstedet faktisk.no.

Tidligere i år ble Egeberg intervjuet av nettmagasinet Bok365, der han forteller om boken og hva som overrasket ham under arbeidet med den.

– Frem mot i dag har det som kan betegnes som regulær krigføring vært regelen snarere enn unntaket – både i Afghanistan, Irak og Libya. I boken henvender jeg meg til alle i et forsøk på å forstå hvorfor det har blitt sånn. (…) Jeg har ikke skrevet en bok for spesielt interesserte, men for alle som bryr om soldatene vi har sendt ut og hvem vi er som nasjon, sier Egeberg i dette intervjuet.

Det blir uten tvil et spennende og opplysende møte om nyere, norsk militærhistorie på Litteraturhuset i Bergen den 17. februar.