Festivalprat #1: Simon Stranger

I år inviterer Verden i Bergen barna til Litteraturhuset. Vi slo av en prat med den engasjerte forfatteren og formidleren Simon Stranger, som kommer for å vise fram en inspirerende og vakker bok.

Barneprogram: Kart for eventyrlystne

Boken Stranger skal vise fram på festivalen er Aleksandra Mizielinska og Daniel Mizielinskis Kart for oppdagere og eventyrlystne, som han har oversatt til norsk sammen med Anniken Ulvestad.

– Hva er det som gjør dette til en så spesiell bok, Simon Stranger?

– Det mest iøyenfallende er størrelsen. Dette er en utgivelse som virkelig utnytter papirformatet, slik at når man åpner den, så folder disse enorme, håndtegnede kartene seg ut. Det som likevel er mest spesielt, og en god idé, er å tegne matretter, bygninger og kjente personer rett på kartet, slik vi kjenner det fra barndommens tegneserier og kart i bøker. Det gjør det mulig å orientere seg uten å kunne lese, bare ved hjelp av fingeren og øynene.

Et bærende tema på årets festival er usynlighet. Mange vil kjenne deg som en engasjert fiksjonsforfatter som har skrevet sterkt om flyktningeskjebner for både ungdommer og voksne. Føler du at du skriver mot en form usynlighetsgjøring i kulturen for øvrig når du skriver som fiksjonsforfatter?

– Ja, da Barsakh, som er en dokumentarisk roman om båtflyktninger, kom ut i 2009, da følte jeg nok kanskje at det var et tema som ikke så mange kjente til eller orket å ta innover seg. Det har jo dessverre forandret seg. Forfattere kan gjøre mye forskjellig. Én av dem er å rette søkelyset mot skjulte og usynlige sider i oss selv, og i verden.

– Tror du barns møte med et kart kan skjerpe deres forståelse av en verden som er større enn den de ser rundt seg i det daglige?

– Kartboken kan forhåpentligvis få barn til å se hvor utrolig stor og magisk verden er, med så utrolig mange forskjellige tradisjoner. Det kan kanskje gjøre det mulig å se at Norge bare er ett av mange land, og at våre tradisjoner bare er én av mange. Blar man gjennom vil man også finne likhetene. Alt det som binder oss mennesker sammen.

Tekst: Øyvind Vågnes.