Festivalprat #9: Bjørn Berge

Bjørn Berge har skrevet bok om landene som ikke finnes lenger – land som dukket opp og forsvant igjen fra verdenskartet i perioden 1840–1970. Han kommer til Verden i Bergen for å fortelle historien om noen av dem.

Møt Bjørn Berge i programposten Verdens tapte land.

Hvordan ble du interessert i landene som forsvant?

Utgangspunktet var en gammel frimerkesamling jeg hadde som barn, og som jeg så tok frem igjen for ett par år siden. Jeg fikk lyst til å finne mer ut av mysteriene som skjulte seg bak de mange ukjente navnene jeg fant igjen på frimerkene.

Har du noen favoritter blant de femti landene du skriver om i boken din?

Det blir vanskelig. Men jeg kan nevne tre land som peker seg ut ved at de alle har en viss aktualitet gjennom sin tilknytning til USAs senere historie. Kongedømmet Sedang, for eksempel, ble etablert i indre del av 1880-årenes Indokina av en narsissistisk spradebasse på flukt fra kemneren i Paris – dog uten hentesveis, men likevel med påtagelig relevans til dagens USA. Eller den japanske marionettstaten Mandsjukuo som i 1930-årene gjorde grovarbeidet bak USAs bruk av biologiske våpen i Vietnamkrigen.

Tripoli-republikken kan også nevnes, som et par år før 1920 etablerte seg som den første sekulære og demokratiske nordafrikanske staten noensinne. Målet var å forene befolkningen av arabere, tuareger og berbere. En hadde fått på plass en effektiv statsadministrasjon og eget flagg, men måtte gi opp da de ikke ble anerkjent av stormaktene Storbritannia, Frankrike og USA – de samme statene som nitti år senere, i 2011, bombet hele området tilbake til middelalderen.

Er det noen av landene du skriver om som har satt dype spor i vår samtid?

Tror nok at Øst-Rumelia kan være en kandidat. Det var et rent skrivebordsland utviklet som et kompromiss mellom stormaktene på slutten av 1800-tallet. I avtaler og grensedragninger kan vi spore utgangspunktet for mange av konfliktene som senere har ridd Balkanregionen som en mare.