Et annet Russland

Victoria Lomasko gir usynlige russere et ansikt.

Victoria Lomaskos tegnede reportasjer og portretter fra hennes hjemland Russland har fått bred internasjonal oppmerksomhet. Nå kommer hun til Verden i Bergen for å fortelle om arbeidet med boken Other Russias, og for å vise fram nytegnet materiale laget spesielt for festivalen.

«For verkeleg å få inntrykk av breidda og djupna i Victoria Lomaskos iherdige dokumentasjon av vår samtids Russland, bør fleire finne vegen til Other Russias,» skriver Øyvind Vågnes i dagens utgave av Klassekampens Bokmagasin.

Lomasko beskriver møter med mennesker som føler seg usynliggjort i det russiske samfunnet. Utstyrt med tegneblokk oppsøker hun ungdomskriminelle, migrantarbeidere, LGBT-aktivister, og prostituerte. Det er vanskelig å tenke seg Other Russias i noen annen form enn som tegnet reportasje, og alle som kommer for å høre på Lomasko vil skjønne hvorfor.

Verden i Bergen har tidligere hatt besøk av tegneserieskapere som Sarah Glidden og Lene Ask, og følger i årets utgave opp dette fokuset på sakprosa i tegnet form med å rette søkelyset mot en av de mest spennende profilene i dette feltet internasjonalt.

Få med deg programpostene Dei usynlege russarane og Urframføring: Tre tekster om lengsel.