En synlig festival med tema usynlighet

Hvem og hva er usynlig i vår tid? Årets tema er inspirert av utgivelsen til den britiske forfatteren og vitenskapsformidleren Philip Ball.

– I fjor hadde vi «frihet» som tema. I år har vi valgt usynlighet. Vi ble inspirert av boken Invisible: The Dangerous Allure of the Unseen av Philip Ball, der han har en vitenskaplig gjennomgang av usynlighetens historie – fra usynlighetskapper til røntgenstråler, mørk materie og WiFi – alt vi ikke kan se, og derfor ofte ikke forstår. Temaet «usynlig» handler også om emner vi kanskje ikke vil se eller ta inn over oss, som klimakatastrofer, smittsomme sykdommer, kvinneundertrykkelse, flyktninger, politiske strømninger vi ikke identifiserer oss med og verdensbilder som ikke stemmer overens med vårt. Slik dekker «usynlighet» et bredt felt der en rekke aktuelle bøker kan passe inn, sier festivalleder Teresa Grøtan.

Bestillingsverk om usynlighet

Festivalen presenterer også et bestillingsverk som omhandler usynlighet: Fire forfattere har fått i oppdrag å skrive hver sin tekst, som de skal framføre live under festivalen. Tekstene blir skrevet på norsk, spansk, arabisk og engelsk, og den norske oversettelsen blir samtidig projisert på et lerret mens de framføres på originalspråket.

En av forfatterne som skal framføre sin tekst er argentinske Leila Guerriero.

– Leila Guerriero er en av de mest kjente journalistene fra Sør-Amerika. For første gang blir hun nå publisert på norsk. Vi har fått oversatt den prisbelønte artikkelen hennes «Spor i knokler». Den ble trykket i septemberutgaven av magasinet Plot, sier Grøtan.

– Vi har invitert Leila Guerriero til Bergen og Norge fordi hun er regnet som en av de beste litterære journalistene i Latin-Amerika. På festivalen vår ønsker vi å formidle skribenter fra hele verden til et norsk publikum, og vi legger vekt på også å finne stemmer utenfor den vestlige, engelskspråklige verden, sier Grøtan.

På festivalen skal Guerriero ha en samtale med Kjartan Fløgstad om samfunn og litteratur i Latin-Amerika.

Jorden rundt på 80 minutter

Verden i Bergen inviterer også til «Jorden rundt på 80 minutter» og «Verden på lørdag» som trakk fulle hus i fjor. Jorden rundt på 80 minutter vil i år ta for seg byene Santiago i Chile, Berlin i Tyskland, Zanzibar by på Zanzibar og Palmyra i Syria.

Nytt av året er at festivalkomiteén har laget et eget barneprogram i samarbeid med Litteraturhuset i Bergen.

-Det blir to poster på programmet, og vi har booket forfatter og oversetter Simon Stranger til festivalen for å snakke med de minste om boka Kart for oppdagere og eventyrlystne, fortsetter Grøtan.

I fjor hadde festivalen nærmere 700 besøkende og nesten alle programpostene var fulle.

– Vi ønsker å tiltrekke oss et allment publikum – NFFs medlemmer og andre med interesse for verden og for god litteratur. På programmet har vi journalister, bloggere, forfattere og akademikere – og to poeter som også skriver sakprosa. Det som var så flott med fjorårets festival, var at det kom både unge studenter og eldre. I tillegg kom det publikum som vanligvis ikke pleier å gå på Litteraturhuset. Programposter om Sør-Afrika, Kina og særlig den om Palestina, trakk til seg folk med en annen bakgrunn enn norsk. Det håper vi vil skje igjen i år, sier Grøtan

 

Tekst: Lise Nilsen (opprinnelig publisert i NFF-BULLETIN 3/2015).

BILDET: Philip Ball er vitenskapsformidler og forfatter og har skrevet boka Invisible: The Dangerous Allure of the Unseen, en bok som inspirerte til temaet for årets sakprosafestival i Bergen. FOTO: Philip Balls nettside