Det lille mennesket i den store verden

Noen av verdens fremste sakprosautgivelser blir presentert i ny møteserie i Bergen i høst.

Sakprosafestivalen Verden i Bergen har blitt arrangert de to siste årene. Nå utvides den med en samtaleserie med  tre arrangementer i høst.

teresa grøtan– Det skal handle om verden, det skal handle om sak, samtidig som den litterære kvaliteten skal stå i sentrum. Vi presenterer bøker som handler om det lille mennesket i den store verden, og spør: Hvordan påvirker store samfunnsendringer som økonomisk kollaps, etniske konflikter, religiøs kontroll eller politiske omveltninger det enkelte liv?, forteller leder for festival og samtaleserie Teresa Grøtan.


Fikk sparken

Mens festivalen som arrangeres 18. februar presenterer et flertall norske forfattere som skriver om internasjonale forhold, byr høstens samtaleserie på  tre internasjonale navn: Jonny Steinberg fra Sør-Afrika, Ece Temelkuran fra Tyrkia og Darryl Pinckney fra USA.Ece_Temelkuran_by_Mehmet_Turgut_05

Photograph © Beowulf Sheehan www.beowulfsheehan.com

Journalisten Ece Temelkuran fikk sparken etter å ha kritisert regjeringen, men er fortsatt en av Tyrkias viktigste, unge stemmer og har over to millioner følgere på Twitter. Amerikanske Darryl Pinckney er en av de viktigste kulturkritikerne i USA. Han kommer til Bergen uken etter det amerikanske valget for å snakke om hvorfor alt bare ble verre under landets første svarte president.

Jonny Steinberg-kopiKunnskap og kunst

Men først er det sørafrikanske Jonny Steinberg som står på programmet.

– Jonny Steinberg kommer til Bergen for andre gang som høstens første gjest den 29. september. Han klarer å kombinere nitid research med et litterært språk – jeg kan ikke tenke meg en bedre kombinasjonen av kunnskap og kunst, sier Grøtan.

Mens festivalen er i regi av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF), er samtaleserien et samarbeid mellom NFF og Litteraturhuset i Bergen.

Les mer om den enkelte arrangementene her.

Les mer om festival og samtaleserie på verdenibergen.no

Aktuelle bøker:
Jonny Steinberg: A Man of Good Hope
Ece Temelkuran: Turkey: The Insane and the Melancholy
Darryl Pinckney: Blackballed. The black vote and US democracy

Både Steinberg og Temelkuran gjester også Norsk sakprosafestival i Oslo 29. oktober.